Arkitekterna Backström & Reinius

”De höga punkthusen runt centrum är viktiga för stadsbilden då de på långt håll markerar var stadsdelens hjärta finns. Liksom centrum är de ritade av Backström & Reinius, under lång tid ansett som ett av landets främsta arkitektkontor.” Så presenteras Farsta centrum officiellt – ”de höga punkthusen som markerar Farstas hjärta” är bland andra bostadsrättsföreningen Revskär 4 hus på Larsbodavägen 53 – 59.

Det måste har varit mycket nyfikenhet som drev arkitekten Sven Backström, född 1903. Som 22 åring kom han in på Kungliga Tekniska Högskolan, praktiserade några år på Kooperativa Förbundets Arkitektkontor för att sedan dra ut i Europa och titta på vad som gjordes av arkitektur där.

De var inte många, bara de envisa och nyfikna –  som fick träffa och studera för världsarkitekten Le Corbusier – Sven Backström var en av dem och alla avundades honom. Dock inte hans studiekamrat på KTH Leif Reinius, född 1907 och några år yngre. Han hade praktiserat hos arkitekten Hakon Ahlberg under tiden och när Backström kom hem till Sverige igen startade de Backström & Reinius Arkitekter AB.

Tillsammans blev de omåttligt populära inom byggkretsar. En av dem som omhuldade dem särskilt var storbyggmästaren Olle Engkvist. Tillsammans blev de specialister på bostadsprojektering. Stjärnhusen i Gröndal och punkthusen på Danviksklippan är exempel på den verksamheten. Andra stora prisbelönade skapelser är Åhlénsvaruhuset på Klarabergsviadukten, det femte höghuset på Hötorget och så Vällingby centrum. Fem år senare satte de sig ner för att rita Farsta Centrum med Larsbodavägens punkthus mitt i skapelsens hjärta.

Husen är smått genialiska i uttryck – det varma teglet och med den rätt grova plåtskoningen på vindsvåningen och som gör att husen inte alls ser höga och stora ut, snarare familjärt inbjudande.